Skip to main content

Frack, civil högtidsdräkt

Frack används vid akademiska fester, promotioner, bröllop, galamiddagar och andra stora högtidsdagar.

Högtidsdräkt - herrar bär frack och damer balklänning/långklänning. Frack innebär frackrock, byxor med sidenrevärer, frackskjorta, vit frackväst, vit fluga och fickur. Vita skinnhandskar används i vissa sammanhang.

I stället för frack kan militär högtidsdräkt eller mörk kostym användas, men aldrig smoking.

Även folkdräkt kan bäras i stället för frack.

Frack_cav_stor
Cav Ceremonybas6 frack
Frack-Cav-nobel

Frackrocken har sidenklädda slag och byxorna sidenrevärer. Byxorna får inte vara för långa så att de veckar sig nertill. Västen bör inte synas framtill under rocken. Tyger bör vara av en högklassig ullvara, det klassiska är att fracken är svart.

Man har alltid hängslen till frack aldrig livrem. Hängslena skall vara av modellen för knappar som är sydda på insidan av byxlinningen, aldrig med blanka clips som syns över byxliningen. Vit frackskjorta med snibbkrage och piké på bröstet, bröstknappar i guld eller pärlemor. Manschettknapparna bör vara av guld. Vit frackväst i piké med 3 pärlemorknappar. Svart frackväst i används i ordenssällskap och vid akademiska högtider när bara herrar är närvarande (efter kl.18.00 bör vit väst användas om ej annat sägs).

Båda västarna finns i två varianter, antingen med hel rygg eller utan rygg med bara gummiband som håller ihop de 2 framstyckena. Den med hel rygg sitter oftast snyggast på kroppen.

Vit rosett i piké (som man helst knyter själv). Svart rosett till frack används bara av hovmästare på restauranger. Ficknäsduk, vit sidennäsduk vikt till en smal remsa eller trekant.

Näsduk används inte om man mot kutymen bär stora ordnar i stället för miniatyrer som är mer korrekt. Miniatyrerna skall sitta på vänstra slaget, stora ordnar/medaljer placeras under bröstfickan. Strumpor, svarta strumpor med längre skaft. Svarta lackskor. Vit sidenhalsduk. Svart eller mörkblå ytterrock. Alternativt svart slängkappa. Hatt, hög hatt, kallas även cylinderhatt alternativt så kallad chapeau clack som går att fälla i hop. Handskar, vita glacehandskar används vid särskilt högtidliga tillfällen. Ordnar, till frack bärs minityrer av ordnar på vänster slag och evtuella kraschaner samt max 3 st ordenstecken i band om halsen.

Tyvärr så ser man ofta män i frack som ser ut som om man bara har lånat ihop delarna tillfälligt så ett tips är att prova hela fracken med alla tillbehör i god tid innan ni skall använda den och inte samma dag och komplettera med nya tillbehör om det inte ser snyggt och korrekt ut.

Skjortan skall vara vit, stärkt och välstruken, bandet till flugan skall sitta under och själva flugan skall vara utanför kragsnibbarna.

På en väst utan rygg skall framstyckena börja strax under skjortans axelsöm och sluta i höjd med underkant på frackrockens framstycken och väl täcka byxlingen så att man inte ser skjorta mellan västen och byxan eller nackbandet upptill, längden gäller givetvis även för en hel väst. Om gummibanden blir slitna kan man byta ut dem mot nya. En gentleman skall alltid se minst lika välklädd ut som sin dam.

Exempel på utländska termer i inbjudan:

Sverige: Frack Högtidsdräkt med ordnar Finland: Frakki Juhlapuku Kunniamerkit UK: Vit slips Aftonklänning Dekorationer USA: Vit slips Aftonklänning Dekorationer Frankrike: Habit Tenue de soiree Avec dekorer


Medlem i

Sveriges Skrädderiförbund logotyp

Adress

Västmannagatan 27
113 25 Stockholm

Öppettider

Välkommen att boka tid för personlig service.